Kyjovsko nezapomíná

18. 11. 2012

Píše se 14. duben 1945. V okolí Kyjova působí partyzánské skupiny. Od roku především paradesantní výsadek Carbon s velitelem kpt. Františkem Bogatajem, významnou roli má i odbojová skupina VELA. Právě jednu její část přepadává na tzv. Kameňáku gestapo. Před zraky rodinných příslušníků jsou muži zastřeleni a vhozeni do hořící chaty. Ženy a děti, které se zde ukrývaly před postupující frontou, to vše musely pozorovat…

Píše se 14. duben 2011. K bývalé chatě rodiny Ištokových míří kolona aut z Kyjova. U památníku z roku 1946 se sešli váleční veteráni Kyjovska, místopředseda Senátu PČR a senátor za Kyjovsko Zdeněk Škromach, zástupce krajského úřadu Jihomoravského kraje Jiří Janda, představitelé města Kyjov v čele s místostarostou města Antonínem Kuchařem. A rovněž zástupci ČsOL a ČSBS. Symbolickou kyticí si připomenou 66. výročí tragédie na Kameňáku.

Po této lesní tiché vzpomínce se většina přítomných přemístila do Svatobořic, kde v místech internačního tábora pro rodinné příslušníky zahraničních vojáků v letech 2. světové války uctili památku těchto civilních obyvatel, kteří zde byli internováni jako rukojmí, protože jejich synové bojovali na zahraničních frontách v řadách československé armády.

V současné době se společnost zajímá o události před 66 lety, bohužel často jen okrajově. V centru zájmu médií se spíše objevují informace o poválečných událostech, jako je Dobronín apod. Středem zájmu jsou 50. léta a mnohdy dochází k tomu, že 2. světová válka, její příčiny a důsledky pro tento národ jsou opomíjeny. Slova „Nezapomene“ zaznívají většinou pouze ve dnech květnových oslav ukončení 2. světové války. Je proto dobře, že Čs. obec legionářská, Ministerstvo obrany ČR, ČSBS, další organizace i jednotliví lidé a také regionální politici nezapomínají a alespoň tichou vzpomínkou a účastí na podobných akcích si připomínají dějiny vlastního národa.

František Trávníček, foto Lenka Krutilová