Nabízíme přátelství, vlastenectví a třeba i sport

18. 11. 2012

Jednota ČsOL Plzeň se snaží působit mezi mladými lidmi, a to nejen mezi členy z řad klubů vojenské historie jako dosud, ale nově i prostřednictvím sportu. Mladší členové Jednoty ČsOL Plzeň kolem br. Honzy Šneberka a br. Tomáše Marka se o posledním listopadovém víkendu poprvé zúčastnili fotbalového turnaje pořádaného sportovním klubem Atlantis Plzeň. Přestože nakonec obsadili nepříliš lichotivé poslední místo, stalo se tak spíše souhrou nešťastných okolností než předvedenou hrou.

Trocha příslovečného štěstí nám chyběla celý turnaj. Už na začátku jsme se ocitli ve velmi těžké skupině s pozdějšími finalisty. První zápas jsme sehráli proti elitnímu výběru Svornosti z Plzně. Přestože jsme se překvapivě ujali vedení, výsledek se nám nepodařilo uhájit a prohráli jsme 1:4. Druhý zápas jsme odehráli proti týmu Brigáda Plzeň. Dlouho se nám dařilo držet nerozhodný stav 2:2, bohužel pak jsme dostali smolný gól na 2:3 a při hře vabank, hnáni snahou otočit výsledek, jsme dostali i čtvrtý, a osud zápasu byl zpečetěn.Třetí zápas jsme sehráli s FC Yazaki, který se účastní 4. C třídy ligy futsalu v Plzni, takže jsme nastoupili proti týmu skoro profesionálnímu. Hráli jsme opět výborně a na rozdíl od předchozích zápasů i efektivně. Již během prvního poločasu jsme získali pěkný tříbrankový náskok. Po poločase nás sice soupeř přikoval k vlastní brance a útočil vlna za vlnou, nicméně i díky našemu výbornému brankáři jsme udrželi vítězství 3:1.

Poslední zápas ve skupině byl zápasem o vše. My, ČsOL Plzeň, Brigáda Plzeň i FC Yazaki jsme měli na kontě jedno vítězství a rozhodnout mělo skóre. Vypadalo to velmi nadějně s reálnou možností skončit ve skupině i třetí. Bohužel FC Yazaki naprosto překvapivě porazilo favorita Svornost Plzeň „A“ – a rázem bylo vše jinak. Přesto jsme nastupovali do posledního zápasu svědomím, že o svém osudu rozhodneme sami. Vítězství jakýmkoliv rozdílem nás posouvalo na třetí místo ve skupině, remíza na čtvrté a prohra na poslední páté místo. Náš tým podal naprosto proti budoucímu vítězi celého turnaje naprosto heroický výkon, čímž si zasloužil uznání z řad soupeře i početných diváků, drtivá většina jich fandila právě nám. Soupeř přesto, že byl fotbalově daleko lepší, narážel na náš nadšený a obětavý výkon. Štěstí se k nám však v klíčové situaci obrátilo zády a my inkasovali gól.

Výsledek nás odsoudil k poslednímu místu, nicméně předvedená hra nám zajistila všeobecnou pozornost a sympatie diváků. Československá obec legionářská, konkrétně Jednota ČsOL Plzeň, se tak díky nadšení svých mladých členů pozitivně předvedla mezi nastupující generací. Tedy mezi tou její částí, která žije i dnes v době počítačů aktivním sportovním životem. Chceme ukázat, že ČsOL je stále živou organizací, která může leccos nabídnout – přátelství, vlastenectví a třeba i sport.

Ing. Jan Šneberk a Tomáš Marek, Jednota ČsOL Plzeň