Památce hrdinů Pražského povstání

18. 11. 2012

Pietními vzpomínkovými akty Pražené a spolu s nimi prostřednictvím médií i celá česká veřejnost uctili 5. května památku hrdinů Pražského povstání, od jehož vypuknutí v tento den uplynulo 66 let.

Pietní akty se postupně uskutečnily na Staroměstském náměstí v Praze, u budovy Českého rozhlasu a na mostě Barikádníků v Praze 8. Zúčastnili se jich čelní představitelé státu, mezi nimiž byli předseda Senátu PČR Milan Štěch, předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová, předseda vlády ČR Petr Nečas a další významné osobnosti. Přítomni byli samozřejmě i zástupci odbojových a veteránských organizací, aktéři a pamětníci květnových událostí a také mnozí občané Prahy a zahraniční turisté. Za ČsOL se pietních aktů zúčastnili Alexandr Beer, Miloslav Masopust, Václav Přibyl a Emil Cigánik, kteří na místech vzpomínkových akcí položili za obec legionářskou věnce.

Všichni řečníci ve svých projevech zdůrazňovali, že povstání, které v Praze vypuklo 5. května 1945, se řadí ke klíčovým okamžikům dějin našeho státu. V pražských ulicích se do něho zapojilo na třicet tisíc občanů, kteří se zbraní v ruce dali najevo, že nacistická okupace jejich vlasti je nedokázala pokořit. Bohužel, 1697 z nich za to zaplatilo svými životy, stejně jako dalších tři sta příslušníků Ruské osvobozenecké armády (Vlasovců) a třicet vojáků Rudé armády. Povstání nejenže překazilo plány nacistů na vytvoření poslední nedobytné pevnosti na našem území, ale je především důkazem statečnosti a odhodlání jak Pražanů, tak i lidí z okolí hlavního města vybojovat si svobodu a ukončit válečné útrapy.

Text a foto: Ladislav Lenk