Pietní vzpomínka na Pobožného pistolníka

18. 11. 2012

V pondělí 21. března, přesně v den 69. výročí tragické smrti člena legendární odbojové skupiny Tři králové štábního kapitána Václava Morávka, se v Praze Dejvicích uskutečnila u jeho pomníku pietní vzpomínka.

Václav Morávek patřil k nejvýznamnějším osobnostem domácího protifašistického odboje. Spolu s podplukovníkem Josefem Balabánem a podplukovníkem Josefem Mašínem již v létě 1939 založili diverzní a zpravodajskou skupinu, které se později začalo říkat pro její husarské kousky Tři králové. Morávek, původně velitel dělostřelecké baterie v Olomouci, se stal pro tuto skupinu cennou posilou. Byl předválečným přeborníkem Československé armády ve střelbě s pistole a všude s sebou nosil dvě pistole a spoustu zásobníků. Kromě toho byl hluboce věřící a kromě pistolí měl u sebe vždy Bibli, z níž si každý večer četl. Když se ho Mašín na prvním setkání zeptal, v co vlastně věří, odpověděl mu Morávek legendární větou: „Věřím v Boha a ve své pistole!“ To byl také důvod, proč dostal přezdívku Pobožný pistolník.

Byl však nejen pobožný, ale především statečný a místy až ztřeštěně odvážný. Spolu se dalšími dvě „králi“ přiváděl pražskou služebnu gestapa k bezmezné zuřivosti. Například se vysmíval gestapu tím, že na jeho pražské velitelství pravidelně doručoval ilegální časopis V boj! a neváhal navštívit v převleku oblíbenou hospodu Oskara Fleischera, šéfa gestapácké skupiny pověřené jeho dopadením, a zde si od něj nechal připálit cigaretu. Pak mu poslal zdravici, kde mu setkání vylíčil. Fischera tím přivedl téměř k nepříčetnosti…

Václav Morávek byl několikrát obklíčen agenty gestapa. Vždy se mu podařilo uniknout a za ním zůstávali těžce zranění gestapáci, oběti jeho střeleckého mistrovství. Den 21. března 1942 se mu však stal osudným. Po nevydařené schůzce s Paulem Thümmelem u Ořechovky jej gestapáci začali pronásledovat a dostihli ho u Prašného mostu v Praze Dejvicích. Na své pronásledovatele vypálil Morávek asi padesát ran a mnoho jich zranil, ale nakonec jej gestapácká kulka přece jen dostihla.

Pietního aktu u pomníku štábního kapitána Václava Morávka, který se konal v areálu kasáren Posádkového velitelství Praha (kam byl pomníček přemístěn od Prašného mostu kvůli výstavbě tunelu Blanka) za mizivé účasti sdělovacích prostředků a veřejnosti, se zúčastnili představitelé státní a veřejné správy, ministerstva obrany a generálního štábu a zástupci veteránských a společenských organizací.

Za ČsOL věnec položili její čestný místopředseda armádní generál Tomáš Sedláček a tajemník pplk. Emil Cigánik. Tomáš Sedláček pak ve svém vystoupení vysoce ocenil činnost odbojové skupiny Tři králové a především osobní statečnost Václava Morávka. Řekl, že jeho příběh se čte jako nejlepší bondovka se vším, co k ní patří, avšak na jejím konci bohužel není happy end, ale tragická smrt mimořádně odvážného člověka, který je pro nás dodnes vzorem čestného vojáka, vlastence a bojovníka za naši svobodu.

Text a foto: Ladislav Lenk