Plzeňští členové ČsOL se podílejí na Slavnostech svobody 2011

18. 11. 2012

Každoroční plzeňské oslavy osvobození západních Čech a konce války v květnu 1945 – Slavnosti svobody – nabídnou letos široké veřejnosti bohatý vojensko-historický program. Na jeho přípravě se podílí i řada členů Československé obce legionářské.

Americká 3. armáda generála George S. Pattona začala osvobozovat západní Čechy 28. dubna 1945. Dne 5. května vypuklo na většině území protektorátu ozbrojené povstání a město Plzeň nezůstalo pozadu. A 6.května do Plzně stoupily jednotky americké 16. obrněné divize a 2. pěší divize. O den později sem dorazil i Československý kombinovaný oddíl, první jednotka československého zahraničního odboje ze Západu.

V plzeňských Křižíkových sadech, v tzv. Proluce, se letos budou moci návštěvníci přenést v čase o 66 let zpět a propadnout se tak do doby květnových událostí roku 1945. Park a ulice díky kulisám a aktérům této akce vytvoří jedinečnou dobovou atmosféru čerstvě osvobozené plzeňské ulice. Akci „Svobodnou ulicí 1945“ připravuje plzeňský Klub vojenské historie Tommy & Yankee o.s. ve spolupráci s dalšími sdruženími, jako je například KVH 33. čs. střelecký pluk „Doss Alto“. Obě jmenovaná sdružení mají ve svých řadách bratry z Československé obce legionářské.

        

Návštěvníci uvidí dobový vojenský tábor slavné americké 2. pěší divize a Československého kombinovaného oddílu, dobovou vojenskou techniku, ale i dobové civilisty, kolaboranty a příslušníky Revolučních gard. Jedinečnou atmosféru pomohou dotvořit rekvizity a kulisy, podobně jako krátké scénky odehrávající se přímo mezi návštěvníky inspirované událostmi května 1945, a hudební doprovod v podobě legendárních šlágrů. Akce se uskuteční od 6. do 8. května 2011.

Akce „Svobodnou ulicí 1945“ je součástí projektu Plzeň 1945, který pro návštěvníky připravily vybrané plzeňské kluby vojenské historie ve spolupráci s dalšími organizacemi. Projekt má za cíl nabídnout návštěvníkům kvalitní a historicky věrný program, který se pokusí živě vykreslit atmosféru května roku 1945 v západočeské metropoli za využití netradičních postupů tzv. „living history – živé historie“.

Petr Tolar, KVH Tommy & Yankee o.s. Plzeň

Bližší informace naleznete na speciální webové prezentaci projektu Plzeň 1945:

http://www.plzen1945.cz/ a http://www.pilsen1945.com/