Pochod krajem generála Ludvíka Svobody

18. 11. 2012

V sobotu 26. listopadu 2011 se konal již popáté turistický patnáctikilometrový pochod KČT Trnava „Po stopách armádního generála Ludvíka Svobody“. Turisté, občané Třebíčska, Velkomeziříčska a Jihlavska, děti a mládež se setkali u rodného domu slavného rodáka v Hroznatíně.

Mezi čestnými hosty byli senátor Josef Jonáš, předseda ÚV Českého svazu bojovníků za svobodu plk. v. v. Jaroslav Vodička, místopředseda ČSBS plk. let. v zál. Pavel Vranský, představitelé Klubu českého pohraničí Znojmo a Havlíčkův Brod, místopředseda Národní rady KČP Stanislav Bršlica, přímí účastníci boje za svobodu Československa, mezi nimi i brigádní generál Alexander Beer a brigádní generál Miloslav Masopust, členové Společnosti Ludvíka Svobody z Prahy, Brna, Pardubic a Ostravy, starostové Hroznatína, NovéhoTelečkova, Starče a Hostěradic. Přišli i mladí z Klubů vojenské historie z Jihlavy a Ostravy a členové Aktivní zálohy Armády ČR s jejich předsedou mjr. Arnoštem Líbezným. Dobrou náladu nepokazila ani opětná ignorance třebíčské radnice, podle níž bojovník proti fašismu Ludvík Svoboda nemá s tímto bohulibým krajem zhola nic společného a nezaslouží si pozornosti obyvatel města ani okolí.

K pamětní desce na rodném domě Ludvíka Svobody položili účastníci pochodu a přítomní hosté věnce a kytice květin. Všichni vzdali svůj hold tomuto velkém občanu českého a slovenského národa. Na shromáždění promluvil kromě senátora Josefa Jonáše i předseda ÚV Českého svazu bojovníků za svobodu plk. v. v. Jaroslav Vodička a členové ČsOL spolubojovníci generála Svobody brigádní generálové – tankista Alexander Beer, který přišel k jednotce již v Buzuluku, a dělostřelec Miloslav Masopust, rodák z Volyně. Závěrem dcera Ludvíka Svobody Zoe Klusáková – Svobodová vzpomněla na těžké okamžiky nacistické okupace před sedmdesáti lety, kdy se spolu s maminkou Irenou Svobodovou – Stratilovou v Hroznatíně a Novém Telečkově ukrývaly před gestapem u statečných a obětavých lidí těchto obcí. Místní občané je nevydali a zachránili je. Mladý Miroslav Svoboda se bohužel vrátil na Kroměřížsko, byl zatčen gestapem a nakonec popraven v koncentračním táboře Mauthausen. Hroznatínské setkání, letos konané u příležitosti 116. narozenin Ludvíka Svobody, bylo neobyčejně slavnostní a přátelské.

Text a foto: Zdeněk Hrabica