Snajperka Vanda Biněvská by si určitě také zastřílela

18. 11. 2012

Součástí květnových oslav osvobozen í byl letos také 1. ročník střelecké soutěže, která se konala v pátek 27. května v Družci. Byla uspořádána na počest Vandy Biněvské, vynikající snajperky, která se mnohokrát vyznamenala v bojích za 2. světové války.

Organizátory této soutěže byly Československá obec legionářská a Český svaz bojovníků za svobodu Kladno ve spolupráci se Sdružením rehabilitovaných vojáků. Zastřílelo si celkem 35 soutěžících, z toho 28 členů ČsOL a ČSBS. Nejstarší střelkyni bylo 81 let. Soutěž ve střelbě se setkala s mimořádným zájmem. Finančně byla zajištěna z dotace hejtmana Středočeského kraje, pohár, diplomy a odměny třem nejlepším střelcům zajistil a předal Marcel Hrabě, náměstek hejtmana Krajského úřadu Středočeského kraje.

Odborné zajištění střelby a medaile pro vítěze obstaral Václav Weiss ze Sdružení rehabilitovaných vojáků. Pohár pro vítěze předala dcera Vandy Biněvské. Čestné uznání pro nejstaršího účastníka bylo předáno sestře Vandy Biněvské – Věře Holubevé, která se střelby zúčastnila i se svojí vnučkou Věrou.

Všichni si střelby pochvalovali a nic na tom nezměnil fakt, že někteří „šetřili“ terč a na vyhlášení vítězů se nepodíleli. Na závěr rodina Vandy Biněvské poděkovala za zorganizování této akce, která přispěla k tomu, že památka snajperky byla důstojně uctěna. V letošním roce uplynulo již 20 let od jejího úmrtí.

Mgr. Eva Armeanová, foto: Bc. Stanislav Pítr