Také v Praze jsme nezapomněli na SNP

18. 11. 2012

Stejně jako v Banské Bystrici jsme si i v Praze ve středu 31. srpna připomenuli 67. výročí Slovenského národního povstání při slavnostním shromáždění ve Velkém sále ministerstva obrany v Praze na Valech.

Shromáždění předcházely pietní akty spojené s kladením věnců u pomníku zahraničních letců na náměstí Svobody v Praze 6 a na Vítězném náměstí u památníku československých zahraničních vojáků padlých na bojištích 2. světové války. Za Československou obec legionářskou věnce položili br. Jaromír Mareček, br. Petr Hozlár a sestr. Jitka Fortelná. Připomenuli jsme si tak povstání, které vypuklo na Slovensku 29. srpna 1944, ve kterém bratři Slováci, stejně jako příslušníci dalších 32 národů a národností, vystoupili proti fašistickému Německu a přihlásili se k ideálům svobody a demokracie, které zradil tehdejší slovenský stát.

O významu Slovenského národního povstání na slavnostním shromáždění promluvil velvyslanec Slovenské republiky v Praze Peter Brňo, náměstek ministra obrany ČR Michael Hrbata, první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR brigádní generál Miroslav Žižka a další hosté. O osobní zážitky se podělili také přímí účastníci SNP. Byl mezi nimi čestný předseda Československé obce legionářské armádní generál Tomáš Sedláček, příslušník dělostřeleckého oddílu 2. paradesantní brigády, která byla na pomoc povstání vysazena na podzim roku 1944.

Text a foto: Ladislav Lenk