Tvůrčí tým filmu Lidice oceněn

18. 11. 2012

Československá obce legionářská využila příležitosti svého tradičního plesu v Českém Krumlově a pro jeho účastníky uspořádala v rámci fimového festivalu vojenských filmů 12. listopadu promítání filmu Lidice.

Před zahájením projekce promluvil předseda ČsOL br. Pavel Budinský. Informoval o tom, že Předsednictvo RV ČsOL rozhodlo udělit tvůrcům filmu ocenění obce legionářské. A to proto, že tento snímek představuje hodnotný velkofilm odhalující historické události ze zajímavé perspektivy, kdy se podařilo propojit minulost se současností a ukázat, co se v naší vlasti odehrávalo v době nacistické okupace. Z tohoto pohledu jde o příkladný počin v době, kdy jsou některými lidmi veřejně zpochybňovány nacistické zločiny a zkreslována historická pravda a film nepochybně přispěje k tomu, aby se zejména mladá generace seznámila s tím, jak to doopravdy bylo.

Po skončení projekce filmu Lidice následovala téměř hodinová beseda s režiserém Petrem Nikolajevem, poradcem Jiřím Nenutilem a architektem Janem Vlčkem. K samotnému ocenění pak došlo na úvod plesu v hotelu Růže, kdy ocenění předali jménem ČsOL členové PRV ČsOL Tichomir Mirkovič a Milan Mojžíš. Režisér filmu Petr Nikolajev a autor scénáře Zdeněk Mahler byli vyznamnáni Pamětní medailí ČsOL III. stupně, další členové tvůrčího týmu obdrželi Čestné uznání ČsOL. Konkrétně: kameraman Antonio Riestra, historičtí poradci Eduard Stehlík a Jiří Nenutil, autoři hudby James Harries, Michal Hrůza a Karel Heřman, kostýmní výtvarnice Simona Rybáková, architek Jan Vlček, výkonný producent David Rauch a producent a střihač Adam Dvořák.

Text a foto: Ladislav Lenk