V Banské Bystrici se vzpomínalo ve velkém

18. 11. 2012

Přeletem stíhacích letounů MiG-29 byly v pondělí 29. srpna zahájeny v Banské Bystrici v areálu Muzea SNP velkolepé oslavy 67. výročí Slovenského národního povstání.

O tom, že na Slovensku si jsou vědomi své hrdinné minulosti a umějí si ji také odpovídajícím a upřímným způsobem připomínat, svědčí i účast na této akci. Pietního vzpomínkové aktu v Banské Bystrici, který se odehrával v den státního svátku SR, se zúčastnili slovenský prezident Ivan Gašparovič, premiérka Iveta Radičová, místopředseda vlády Rudolf Chmel a ministr obrany Lubomír Galko. K tomu přidejme válečné veterány – účastníky SNP, představitele současné slovenské armády včetně náčelníka generálního štábu a více než dva tisíce občanů, kteří zde strávili krásný den a upřímně oslavili tento svátek. Program totiž zahrnoval nejen pietní akt, projevy a udělování ocenění a vyznamenání, ale také další doprovodné akce: statické a dynamické ukázky současné a historické vojenské techniky, seskok parašutistů do areálu muzea, vystoupení folklórních skupin včetně ruského folklórního souboru Slnovrat, promítání dokumentárních filmů a jako třešinku na dortu také přesun kolony historických vozidel a obrněného vlaku Štefánik do prostoru hlavního nádraží v Banské Bystrici.

Česko na těchto oslavách prezentovali nejen folkoví zpěváci František a Honza Nedvědovi, kteří zde vystoupili v rámci kulturního programu, ale především členové delegace Čs. obce legionářské. Místopředseda ČsOL br. Emil Cigánik a člen PRV ČsOL Stanislav Švidek uctili hrdinství bojovníků SNP položením věnce k památníku v Muzeu SNP. Poté k přítomným promluvil jako jediný ze zahraničních účastníků oslav (celkem zde bylo zastoupeno 24 ambasád) br. Emil Cigánik. Zdůraznil, že Československá obec legionářská, která letos oslavila 90. výročí svého založení, ve svých řadách sdružuje řadu druhoválečných veteránů, kteří byli přímými účastníky Slovenského národního povstání, a ve své činnosti neustále chrání a rozvíjí odkaz bojovníků za svobodu našich národů.

Text a foto: Ladislav Lenk