V belgickém Ypres uctili památku sestřelených stíhačů

18. 11. 2012

Sestra Milena Kolaříková spolu s manželem Chrisem Lockem a přáteli připravila v Ypres v Belgii vzpomínkovou akci věnovanou památce pilotů RAF sestřelených 5. května 1942 v této oblasti během operace Circus 157.

V průběhu této operace bylo sestřeleno celkem pět spitfireů RAF a na místě zahynuli čtyři piloti – F/Sgt. Stacey Jones (Brit), Sgt. Karel Pavlík (Čech), Sgt. Roland Joffre Ribaut (Kanaďan) a F/Lt. Baudouin de Hemptinne (Belgičan). Pilot pátého stroje, S/Ldr. František Fajtl, sestřel přežil a podařilo se mu s pomocí francouzského odboje dostat přes Španělsko zpět do Anglie.

Účastníci vzpomínkového setkání věnovaného těmto hrdinům se ve čtvrtek 5. května 2011 společně vydali navštívit místa, kde byli britští stíhači sestřeleni a kde jim byly postaveny pomníky. Zasvěceným průvodcem se jim stal Dirk Decuypere, autor knihy “Circus 157”. V podvečer téhož dne se konaly dva pietní akty – první z nich na vojenském hřbitově v Ypres u hrobů sestřelených pilotů, druhý v rámci tradičního ceremoniálu Last Post (Večerka) pod Meninskou branou v Ypres.

Jako čestní hosté se této vzpomínkové akce zúčastnili sestra, dcera a vnučka československého pilota RAF Sgt. K. Pavlíka a válečný veterán George Sutherland (92 let), který za 2. světové války sloužil u RAF Mosquito Pathfinder SQN. Nechyběli ani plk. O. Hvorecký, vojenský atašé České republiky pro Belgii, Nizozemí a Lucembursko, F/Lt. A. Harphamová, zástupkyně RAF u britské ambasády v Belgii a oficiální zástupci Kanady, Velké Británie a Belgie. Doprovázela je řada příznivců válečného letectví stejně jako těch, kteří si přáli projevit svou úctu těmto statečným mužům – byli mezi nimi S. Douglas, předseda kanadského Projektu dědictví javorového listu, D. Martin, předseda historické společnosti letiště RAF ve Fairlopu, prezident Královské belgické Entente, společnosti sdružující veteránské asociace, A. Santy, prezident belgické veteránské asociace RAF/SAAF a W. Huyghe, specialista na leteckou archeologii.

Slavnostní ráz pietním aktům dodali vlajkonoš a dudák místní pobočky britské veteránské asociace Royal British Legion, vlajkonoši Královské belgické Entente a yperští trubači Last Post. Vřelý dík si zaslouží také Soren Hawkes, britský umělec žijící v Ypres, který vytvořil dva velmi zdařilé portréty K. Pavlíka a daroval je na památku pilotově dceři a sestře.

Připravila: Jitka Lenková

Zdroj: http://fcafa.wordpress.com/2011/05/13/circus-157-remembered-2011/