V Galerii Vavrys je k vidění ojedinělý umělecký počin

18. 11. 2012

Vedle oficiálních oslav 93. výročí vzniku samostatného československého státu jsme ve středu 2. listopadu zažili ještě jednu naprosto neobvyklou a ojedinělou akci.

Akademický malíř Pavel Vavrys nás totiž pozval na vernisáž svých obrazů uspořádanou v jeho galerii v pražských Kotcích k výročí založení Československé republiky. Jde o jeho malířský cyklus obrazů připomínajících slavnou dobu československých legionářů, kteří sehráli zásadní roli při vzniku našeho státu. Obrazy představují žertovně malované terče, které s předminulém století používaly pro zábavnou střelbu domobrany, neboli ostrostřelců. V lyrickém podání Pavla Vavryse jsou však daleko vážnější – zobrazují nálady tehdejší doby a skutečnosti následující po ní.

A jak dospěl akademický malíř Pavel Vavrys k takové tvorbě? „Velkou inspirací se mi před mnoha lety stalo prolézání půdy rozpadlého domu, který jsem si přišel namalovat. Objevil jsem tam opuštěný kufr plný růžových koresponďáčků polní pošty z první světové války. Fascinovalo na nich především krásné písmo s obsahem psaným vroucí češtinou, s níž vojáci s nejbližšími udržovali naději na přežití a šťastný návrat domu. Zajímalo mne, co to byli za lidé, jaké jsou jejich osudy, jaké hodnoty tehdy uctívali a proč se na ně zapomnělo,“ řekl nám k tomu autor těchto zajímavých děl.

Dodejme, že na tomto malířském cyklu pracuje již mnoho let, ale v současné době, jak zdůraznil, podnětem k uspořádání této výstavy se pro něj stal právě spouštěný projekt Legie 100, o němž se dozvěděl. A přichází i s nabídkou, že by se do něj zapojil právě svými obrazy, které je ochoten bez nároku na honorář vystavovat, případně je využít i v rámci projektu ČsOL Legiovlak.

Za ČsOL se vernisáže zúčastnil její místopředseda br. Emil Cigánik, který ve svém projevu velmi ocenil aktivity Pavla Vavryse i nápad tuto výstavu uspořádat. Výstava je k vidění denně od 13 do 18 hodin v Galerii Vavrys, V Kotcích 12 v Praze na Starém Městě.

Text a foto: Ladislav Lenk