V Plzni představili studentům čs. legionáře

18. 11. 2012

Na oboru moderních dějin filozofické fakulty ZČU v Plzni proběhl v loňském roce sled přednášek na téma 1. světové války. Vzhledem k tomu, že někteří členové ČsOL Plzeň tento kurz navštěvují, rozhodli jsme se i my přispět k výuce budoucích historiků. A tak při přednášce, kdy byl probírán vznik naší republiky a fenomén čs. legií, jsme studentům ZČU představili uniformy a výstroj čs. legií a jejich nepřátel.

K vidění byl příslušník České družiny v Rusku a příslušník čs. legií v Itálii v uniformě z bojů na Slovensku v roce 1919, oba z KVH 33. čs. stř. pluk „Doss´Alto“ (http://www.33pluk.cz/). Za nepřátelskou stranu byl představen R-U voják z plzeňského KVH K. und k. Inf. Regt No. 35 – 2. Kompanie (http://www.petatricatnici.cz/ ) a příslušník Inf. regt 63 císařského Německa z KVH Infantherie (http://www.kvhinfanterie.estranky.cz/).

Kromě představení uniforem měli studenti k dispozici i několik publikací o uniformách 1. světové války a velké množství fotografií čs. legionářů. Mohli si tak udělat obrázek o podobě vojáků té doby, o tom, kolik toho museli unést a jak se nosily a obsluhovaly jejich zbraně.

Vzhledem k tomu, že jsme byli v Plzni, nastínil Petr Schleiss i historii slavných plzeňských pětatřicátníků včetně legionářského pluku Foligno. Na závěr jsme dostali mnoho zajímavých dotazů, za které děkujeme, a jsme rádi, že se naše přednáška líbila.

Jaroslav Karas, ČsOL – jednota Plzeň