Válečné veteránky se setkaly v hotelu Legie

18. 11. 2012

V příjemné povánoční a novoroční atmosféře se ve čtvrtek 6. ledna v hotelu Legie uskutečnilo již tradiční setkání válečných veteránek – příslušnic 1. čs. armádního sboru v SSSR s představiteli ČsOL.

Kromě válečných hrdinek se dostavili i jejich bývalí spolubojovníci, přátelé a kamarádi. Přítomna byla například Zoe Svobodová-Klusáková, dcera velitele 1. čs. armádního sboru v SSSR armádního generála Ludvíka Svobody, historik a publicista Miroslav Brož a mnozí další.

Všechny upřímně přivítal místopředseda ČsOL br. Alexandr Beer, sám spolubojovník těchto válečných veteránek. A hned na úvod měl dvě milé povinnosti. Blahopřál přítomné Heleně Křikavové, účastnici karpatsko-dukelské operace a osvobozování Ružomberku a Liptovského Mikuláše, která 1. ledna letošního roku oslavila 88. narozeniny. Poté blahopřál k nadcházejícím 97. narozeninám také Gustavu Singerovi. Ten se narodil 21. ledna 1914. Jako vojenský lékař prošel bitvami o Sokolovo a Kyjev, karpatsko-dukelskou operací a boji na Slovensku.

Setkání se neslo v krásném přátelském duchu, hlavně se ale vzpomínalo. Trochu rozruchu způsobil Alexandr Beer, který se společně s přítomnými veteránkami snažil určit, kdo je zachycen na historické fotografii ze slavnostní přehlídky žen, sloužících v 1. čs. armádním sboru, která se konala 17. května 1945 na Staroměstském náměstí v Praze. Jak to dopadlo, nevíme. Snad se přítomné poznaly, snad poznaly již zesnulé kamarádky …

Poté mezi účastníky setkání zavítal předseda ČsOL br. Pavel Budinský. Se všemi se osobně srdečně pozdravil a pak jim popřál do nového roku – jak jinak, především zdraví a aby tu s námi ještě dlouho zůstali.

Text a foto: Ladislav Lenk