Vernisáž výstavy o čs. legiích a Setkání generací

18. 11. 2012

V prostorách městského úřadu v Banské Bystrici na Slovensku se 12. srpna uskutečnila v rámci projektu Legie 100 slavnostní vernisáž výstavy o čs. legiích v 1. světové válce a v Kališti na Donovalech se o den později konalo již tradiční Setkání generací.

Výstava, která je majetkem ČsOL, byla na Slovensku instalována opakovaně po úspěšných uvedeních v Trenčíně a Bratislavě. Stalo se tak na žádost Slovenského svazu protifašistických bojovníků. Zahájení výstavy v Banské Bystrici se zúčastnil místopředseda ČsOL br. Emil Cigánik a její realizátor br. Milan Žufa-Kunčo se svým týmem. Výstava by měla dále pokračovat do Košic a Svidníku.

Na Slovensku se den poté, 13. srpna, uskutečnilo také Setkání generací u pomníku v Kališti na Donovalech v tzv. Partyzánské republice, který připomíná památku 102 fašisty vypálených obcí za 2. světové války. Na pozvání slovenských přátel se tohoto setkání zúčastnil místopředseda ČsOL br. Emil Cigánik, který při pietním aktu položil za Čs. obec legionářskou věnec. Cílem Setkání generací, kterého se každoročně účastní kolem čtyř až pěti tisíc lidí všech věkových kategorií ze Slovenska i ze zahraničí, je připomínat zejména mladé generaci hrůzy válečných let a hrdinství bojovníků za svobodu a demokracii.

Text: Ing. Emil Cigánik, foto: Mgr. art. Katarína Borošová a Jana Cigániková