Bitvu o Kyjev sledovali po sedmdesáti letech potomci válečných hrdinů

7. 11. 2013

Velkolepá rekonstrukce závěrečné bitvy o osvobození Kyjeva se v neděli 3. listopadu letošního roku odehrála na břehu Dněpru u hlavního města Ukrajiny, aby připomněla události, které se zde odehrály přesně před sedmdesáti lety.

Slovo velkolepá je zcela na místě. Bojové ukázky se totiž zúčastnilo tisíc pět set nadšenců (!) z klubů vojenské historie z více než dvaceti zemí světa (!) v dobových uniformách a s dobovou výzbrojí a jejich „boj“ sledovalo téměř sto tisíc (!) diváků. To vše proto, aby si zde vzdali hold hrdinství těch, kteří v listopadu 1943 po těžkých bojích osvobodili město Kyjev.

Zde připomeňme, že součástí rozsáhlé operace vojsk prvního ukrajinského frontu směřující k osvobození ukrajinské metropole tehdy byla 1. československá samostatná brigáda, v jejímž čele stál plukovník Ludvík Svoboda. Právě ona výrazně zasáhla do bojů o město, neboť její tanky za podpory samopalníků a protitankového dělostřelectva se probily až do středu rozstříleného a hořícího města. Českoslovenští vojáci zde prošli doslova bojovým křestem. Byla to jejich první útočná operace, v níž byly také poprvé nasazeny československé tankové jednotky. V boji padlo třicet příslušníků brigády, na osmdesát jich bylo zraněno. Jejich mimořádné hrdinství pak bylo oceněno udělením nejvyšších vyznamenání. Tři velitelé – Antonín Sochor, Richard Tesařík a Josef Buršík – byli vyznamenáni Zlatou hvězdou hrdiny SSSR a brigáda Sovorovým řádem druhého stupně.

Rekonstrukci bitvy u Kyjeva v neděli 3. listopadu 2013 na čestné tribuně přihlížela delegace Ministerstva obrany ČR vedená náměstkyní ministra Lenkou Ptáčkovou Melicharovou. V delegaci byli váleční veteráni 2. světlové války, mezi nimž byli i dva přímí účastníci této bojové operace – Vladimír Winter a Michal Fedorko. Ale byli tu poprvé pohromadě i potomci bojovníků od Kyjeva, příslušníků 1. čs. samostatné brigády. To, co tady zažívali jejich otcové, zde sledovali paní Zoe Klusáková Svobodová, Richard Tesařík, Ludvík Sochor, Vladislav a Nina Petrasovi, Leopold Vojtěchovský a Ludvík Engel.

Po skončení rekonstrukce bitvy se členové delegace a váleční veteráni poklonili památce padlých čs. vojáků na hřbitově Rudé armády v Lukjanivce a u pomníku ve Svjatošině, kde spolu s členy Československé obce legionářské položili věnce.

Den poté, v pondělí 4. listopadu 2013, pozvala Československá obec legionářská ve spolupráci s Ministerstvem obrany ČR válečné veterány a další hosty na slavnostní shromáždění v Praze Na Valech. Konalo se u příležitosti 70. výročí bojů o Kyjev a pravobřežní Ukrajinu a váleční veteráni si zde minutou ticha uctili památku všech, kteří padli za 2. světové války v boji proti nacismu za naši svobodu.

Text a foto: Ladislav Lenk