Dukla je stále symbolem naší dnešní svobody

8. 10. 2013

Vzpomínkové setkání u příležitosti 69. výročí karpatsko-dukelské operace a Dne obětí Dukly se uskutečnilo v sobotu 5. října na slovenské Dukle a ve Svidníku. Zúčastnila se jej delegace Ministerstva obrany ČR vedená náměstkem ministra Liborem Tejnilem. Byli v ní i členové Československé obce legionářské a váleční veteráni 2. světové války. Mezi nimi pak přímí účastníci bojů na Dukle v roce 1944 – Miloslav Masopust, Václav Kuchyňka a Bedřich Opočenský.

Všichni se zúčastnili pietní vzpomínky u Památníku československé armády na slovensko-polském pomezí na Dukle, kde je pohřbeno více než 560 příslušníků 1. československého armádního sboru ve společných hrobech, přičemž další tisíce vojáků právě zde položily životy. Vždyť jen 1. československý armádní sbor v SSSR, který právě tady vstoupil poprvé na půdu vlasti, utrpěl obrovské ztráty: 935 padlých, 756 nezvěstných a 4518 raněných vojáků.

Vzpomínky se u památníku zúčastnili domácí představitelé v čele s ministrem obrany SR Martinem Glváčem, řada zahraničních hostů a mnozí přímí účastníci těžkých bojů před sedmdesáti lety. Váleční veteráni České republiky zde položili věnec k památníku a poté při ekumenické bohoslužbě vedené vojenským kaplanem Ozbrojených sil SR uctili památku všech těch, kteří zde bojovali a z nichž mnozí položili životy za naši svobodu.

Po vzpomínkovém setkání na Dukle následoval pietní akt ve Svidníku u památníku generála Ludvíka Svobody, jenž je dvojnásobných čestným občanem tohoto města. Zúčastnila se jej také dcera generála L. Svobody Zoe Klusáková-Svobodová. Zástupci Československé obce legionářské zde spolu s válečnými veterány položením věnce vzpomněli na legendárního velitele generála Ludvíka Svobodu.

Pietní vzpomínání pak bylo ukončeno u památníku padlým vojákům Rudé armády ve Svidníku, kde účastníci pietního aktu rovněž položili smuteční věnce a květiny jako vyjádření úcty všem těm, kteří na Dukle položili své životy.

Text a foto: Ladislav Lenk