Historie naší vlasti jim není lhostejná

31. 1. 2013

Vandalské poškození památníku armádního generála Josefa Šnejdárka na vrchu Polední, ke kterému došlo v polovině prosince loňského roku, vyvolalo obrovskou vlnu solidarity a snahy pomoci při jeho obnově.

Mezi prvními, kteří se snažili konkrétně pomoci navrátit památník do původní podoby, vyčistit hanlivé nápisy, hákový kříž, srp a kladivo, jimiž byl neznámými vandaly poškozen, byli příslušníci pěší roty 111. strážního praporu AZ AČR. Z Prahy přijeli do Bystřice 19. ledna 2013 v ranních hodinách a po zhruba dvouhodinovém přesunu vyšli na vrch Polední. Zde se utábořili a přenocovali v opravdu náročných zimních podmínkách, kdy teplota klesla hluboko pod nulou. Snažili se vyčistit nápisy na památníku, což se jim částečně podařilo. Při jejich odjezdu rtn. Roman Máj řekl: „Přijeli jsme, protože nám není historie naší vlasti lhostejná. Generál Josef Šnejdárek, coby klíčová postava boje o celistvost území naší nově vzniklé republiky, by zasloužil více pozornosti, než je mu a této době věnována. Náš příjezd do Bystřice není určitě posledním.“

Přesně o týden později členové Klubu vojenské historie 1. praporu z Ostravy památník opravili. Počátkem ledna zorganizovali finanční sbírku a nechali zhotovit novou pamětní desku s portrétem arm. gen. Josefa Šnejdárka, která byla v prosinci zcizena. V neděli 27. ledna 2013 se tak příslušníci Armády ČR, členové aktivních záloh, historických klubů a skautských oddílů opět sešli na vrchu Polední. Slavnostní projevy při odhalení přednesl předseda KVH 1. praporu Petr Adamus a br. Pavel Skácel, předseda jednoty ČsOL MSK. Mezi hosty nechyběl starosta obce Bystřice Ladislav Olšar, ředitel Muzea Těšínska Zbyšek Ondřeka, předseda Matice slezské Lubomír Matěj a řada dalších.

Ladislav Lenk, foto: archiv ČsOL

ppt

 

 Prezentace ke znovuobnovení památníku gen. Šnejdárka