Nezapomínejme na hrdinské činy a jejich odkaz pro dnešek

24. 6. 2013

Ležáky. Tak se jmenuje malá východočeská obec, jež se stala před 71 lety poté, co byl díky hrdinné akci československých zahraničních vojáků zlikvidován zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich, obětí následného nacistického běsnění.

Stalo se tak ve středu 24. června 1942, kdy ráno vyjela od pardubické služebny gestapa kolona aut. Gestapáci shromáždili osoby žijící v Ležákách v nedalekém lomu, byly přivezeny také děti ze školy ve Včelákově a ve Skutči a společně byli všichni odvezeni do Pardubic. Domy obce, odkud člen skupiny Silver A Jiří Potůček udržoval vysílačkou Libuše spojení čs. výsadkářů s Londýnem, byly vyrabovány a zapáleny. Ještě téhož dne večer nacisté zavraždili na popravišti v Pardubičkách 34 obyvatel Ležáků. Dalších sedm obyvatel této obce a více než 40 spolupracovníků čs. parašutistů zastřelili nacisté 25. června a 2. července 1942. Jedenáct ležáckých dětí našlo smrt 25. července v plynové voze v polském Chelmnu.

Tyto tragické události si v Ležákách připomněla široká veřejnost v neděli 23. června 2013. Pietního aktu se zúčastnili předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch, předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová, místopředseda Vlády ČR a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, potomci občanů zavražděných nacisty v Lidicích a Ležákách, zástupci ministerstev, úřadů, samosprávy, zastupitelských úřadů cizích států v ČR, představitelé politických stran a společenských organizací, řadoví občané. Za Československou obec legionářskou zde věnec položili předseda ČsOL Pavel Budinský a zástupci Jednoty ČsOL Pardubice pod vedením jejího předsedy Františka Pobořila.

Mezi vystupujícími, kteří ve svých projevech připomněli tragické události 2. světové války a jejich historický odkaz pro dnešek, byl i předseda ČsOL Pavel Budinský. Ten zdůraznil, že způsobů, jak si připomínat tyto velice důležité okamžiky v historii našeho národa, existuje mnoho. A setkání v Ležákách je jedním z nich. Umožňuje pietně a velmi důstojně vyzdvihnout poselství událostí, kde se zde odehrály před 71 lety. Ve svém projevu pak připomněl především hrdinství československých parašutistů. Mimo jiné prohlásil, že osobně nesouhlasí s tím, aby likvidace R. Heydricha byla nazývána atentátem. „Podle mne šlo o perfektně připravenou vojenskou operaci dokonale vycvičených vojáků československé zahraniční armády. Na území protektorátu seskočili odhodlaně a s vědomím, že tento jejich výsadek je první, ale možná také poslední. Za podpory stovek a snad i tisíců lidí z domácího odboje svůj bojový úkol splnili. Byl to hrdinský čin lidí, kteří se rozhodli i za cenu vlastního života dát světu najevo, že naši lidé se nikdy nepodřídí fašistické porobě. Likvidace R. Heydricha, jednoho z nejvýše postavených a nejnebezpečnějších mužů nacistického režimu, se stala historicky jednou z nejvýznamnějších akcí odboje proti nacistické okupaci v  celé Evropě a mimořádně přispěla k anulaci tzv. Mnichovské dohody našimi spojenci,“ uvedl Pavel Budinský. „Proto nesmíme nikdy začít pochybovat o smysluplnosti tohoto činu našich výsadkářů. Vždyť to byli oni, kteří fašistům na výzvu, aby se vzdali, pár minut před vlastní smrtí odpověděli: Nevzdáme se! Nikdy! Jsme Češi! A tyto jejich činy a postoje bychom si měli připomínat i v dnešní nelehké době, a hlavně je pak předávat dál, především naší mládeži,“ dodal.

V této souvislosti připomněl, že právě s takovým cílem Československá obec legionářská vyvíjí již delší dobu významné úsilí, kdy ve spolupráci se základními a středními školami realizuje projekt nesoucím název Battlefield. Jde o branné soutěže, jež napodobují výcvik československých parašutistů ve Velké Británii a nesou zároveň jejich jména – Jaroslava Klemeše, Jiřího Potůčka, Jana Kubiše a Josefa Gabčíka. Těchto soutěží, které jsou věnovány poctě statečných vojáků, se jen za letošní rok zúčastnilo kolem jednoho tisíce žáků a studentů.

Součástí těchto snah je také projekt Oheň(bez)naděje, který je v Ležákách tradičně zapalován. O jeho již třetí zapálení požádal v závěru letošního pietního aktu předseda Jednoty ČsOL Chrudim a zakladatel tohoto projektu ČsOL František Bobek přítomné Miroslavu Němcovou, Milana Štěcha a hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. Letos se po stopách nacisty nemilosrdně zavražděných lidických a ležáckých dětí se zapálenými lucerničkami vypraví žáci ze základních škol ve Včelákově a Skutči. A poprvé dorazí přes Pardubičky, Senici, Prahu, Lázně Toušeň, Lodž až do polského Chelmna. Důstojné akce připomínající nesmírně tragický osud nevinných dětí se účastní i žáci z  Vojenské střední školy v Moravské Třebové, nesoucí čestný název Československé obce legionářské, a žáci z pardubických škol.

Text a foto: Ladislav Lenk