Oslavy 163. výročí narození TGM se konaly i v jeho rodišti

8. 3. 2013

V den 163. výročí narození prezidenta T. G. Masaryka se konaly oslavy i v jeho rodišti Hodoníně. V odpoledních hodinách se u pomníku TGM sešla řada vážených hostů.

Byli to hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, krajští radní Antonín Tesařík a Jiří Janda, dále zástupci Slovenské republiky, primátor města Holič Zdenko Čambal a jeho zástupce Rastislav Caletka, zástupci různých organizací – Sokolové z Hodonína a Lužic, členové Československé obce legionářské z jednot Hodonín, Valtice a Břeclav, zástupci Společnosti Ludvíka Svobody, Českého svazu bojovníků za svobodu, Masarykovy společnost v Hodoníně a Masarykova muzea, vedení města v čele se starostou Igorem Taptičem a řada občanů města Hodonín. Ti všichni si společně připomenuli odkaz TGM a uctili jeho památku.

Akcí provázela Irena Chovančíková, předsedkyně Masarykovy společnosti v Hodoníně a ředitelka Masarykova muzea v Hodoníně, hudební doprovod akce zajistil pěvecký sbor hodonínského gymnázia Barbastella. K vidění byl historický prapor jednoty ČsOL v Hodoníně nesený současnými členy hodonínské jednoty ČsOL, který spolu s čestnou stráží v historických stejnokrojích československé prvorepublikové armády a legionářů doplnil slavnostní ráz celé vzpomínky.

Bc. Martin Žižlavský, foto: -FFT-