Oslavy 163. výročí narození TGM ve Strážnici

7. 3. 2013

Jedny z prvních letošních oslav 163. výročí narození T. G. Masaryka se konaly ve Strážnici (JMK). Pietní shromáždění pořádá každoročně T. J. Sokol Strážnice. Tentokráte se na něj díky zapojení Československé obce legionářské do příprav a realizace akce dostavilo větší množství účastníků. Návštěvníky totiž přilákala vernisáž výstavy „T. G. Masaryk a armáda“ (v rámci projektu LEGIE 100), která následovala bezprostředně po pietním aktu.

Pietní akt se konal u sochy TGM na strážnickém náměstí Svobody. Čestnou stráž zajistili uniformovaní členové KVH 19. praporu Stráže obrany státu Hodonín o. s. se státní vlajkou a starosta T. J. Sokol Strážnice – bratr Studénka s věrnou kopií originálního praporu strážnického Sokola. Po položení kytic a věnců přednesli proslovy starostka města Renata Smutná, za Sokol sestra Hašková a za ČSOL bratr Lexa. Po zazpívání české a slovenské státní hymny se účastníci seřadili do průvodu, který směřoval k Městskému muzeu.

Výstava „T. G. Masaryk a armáda“ je umístěna v nově zrekonstruovaných sklepních prostorách Městského muzea ve Strážnici. Výstava byla vytvořena v rámci dlouhodobého projektu LEGIE 100. Doposud byla k vidění v Plzni a dále poputuje do Velehradu. Na zahájení výstavy pronesli projevy zástupci ČSOL – předseda hodonínské jednoty bratr Žižlavský, místopředseda hodonínské jednoty bratr Lexa a za T. J. Sokol Strážnice její starosta bratr Studénka. Tato výstava bude ve strážnickém muzeu k vidění do 10. března. Souběžně s ní pokračuje v přízemí výstava „Život za První republiky“, která potrvá do 18. dubna 2013.

Z úst účastníků jsme vyslechli jen pozitivní ohlasy. Děkujeme také projektu LEGIE 100 za pomoc při realizaci akce.

Text: Lukáš Lexa

Foto: -FFT-