Památce těch, kteří bojovali do posledního náboje

18. 6. 2013

V úterý 18. června 2013 si stovky lidí připomněly v pražské Resslově ulici u chrámu sv. Cyrila a Metoděje, posledního útočiště sedmi československých parašutistů vysazeným do tehdejšího protektorátu s úkolem zlikvidovat zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, památku těchto hrdinů.

Opálka, Gabčík, Kubiš, Valčík, Bublík, Hrubý, Švarc… Všichni svůj úkol splnili, ale pak už se jim nepodařilo uniknout před všemocným gestapem. V kryptě pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje, který se stal jejich posledním útočištěm, se pokoušeli více než šest hodin vzdorovat stonásobné přesile německých vojáků. Nevzdali se, nekapitulovali a bojovali do posledního náboje.

Pietní vzpomínky v Resslově ulici se zúčastnili nejvyšší ústavní a státní činitelé, potomci těchto hrdinů, váleční veteráni a zahraniční hosté. Za Československou obec legionářskou položili věnec u zdi chrámu místopředseda ČsOL Emil Cigánik, válečný veterán brigádní generál Miloslav Masopus a tajemník ČsOL Petr Hozlár. Poté následovala panychida věnovaná všem obětem nacistické zlovůle rozpoutané v období tzv. heydrichiády a vzpomínka u pamětní desky v kryptě v chrámu sv. Cyrila a Metoděje.

Pietnímu aktu v Resslově ulici byl přítomen i brigádní generál Jaroslav Klemeš, který je posledním žijícím členem čs. parašutistických jednotek vysazených za války do protektorátu. Přímo v Resslově ulici se setkal s účastníky Battlefieldu Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, který právě ten den pořádala Československá obec legionářská v Lanovém centru PROUD v Praze 9 jako 1. ročník branné soutěže O putovní pohár ministra obrany ČR a náčelníka GŠ AČR. Vedoucí projektu František Bobek při této příležitosti generála informoval o tom, že první Battlefield nesoucí jméno Jaroslava Klemeše, který se konal již 4. května letošního roku v Přelouči, byl mimořádně úspěšný. Zúčastnilo se ho totiž na 700 dětí a 2000 diváků.

Pietní uctění památky čs. parašutistů pak pokračovalo u pomníku československých parašutistů a jejich spolupracovníků z domácího odboje v Technické ulici v Praze Dejvicích. Předcházel mu seskok parašutistů AČR na Vítězné náměstí a poté byly k pomníku položeny věnce. Za ČsOL ho položil tajemník ČsOL Petr Hozlár. Vystupující pak ve svých vystoupeních vzdali hold a úctu všem československým parašutistům bojujícím proti nacistům a zároveň ocenil příslušníky domácího odboje, kteří neplnili bojový úkol jako čs. parašutisté, ale přesto dobrovolně bojovali s nacisty i za cenu obětování vlastního života i životů celých svých rodin.

Text a foto: Ladislav Lenk