Plzeňské Slavnosti svobody opět ve spolupráci s ČsOL

25. 4. 2013

Oslav květnových výročí, kdy si připomínáme vypuknutí Květnového povstání českého lidu, příjezd osvobozeneckých armád a ukončení druhé světové války v Evropě, se v Plzni pravidelně účastní i členové plzeňské jednoty Československé obce legionářské. I letos se budou naši členové podílet na několika dílčích akcí v rámci Slavností svobody 2013. Ty se budou letos konat od pátku 3. května do pondělí 6. května téměř po celé Plzni.

Nejdůležitějším cílem Slavností je připomenout oběti válečných let, které museli přinést naši vojáci československého zahraničního i domácího odboje a spojenečtí vojáci, stejně tak i oběti z řad civilního obyvatelstva. Vzpomínkové akce u pomníků těchto obětí začínají vždy s předstihem samotných oslav osvobození, takže již 17. dubna jsme uctili památku obětí náletu spojeneckých letadel, která směřovala na Plzeň za účelem bombardování Škodových závodů – jedné z největších zbrojovek Třetí říše.

Vzpomenuto je i na spojenecké letce Křimice, pomník sestřelených amerických letců.z těchto letadel, kteří nepodnikali své nálety za účelem útoku na civilisty, ale s úmyslem ochromit německou válečnou výrobu. Takové vzpomínky se u pomníků sestřelených letcům odehrají například 26. dubna (od 16:00) v Liticích, a 27. dubna (od 13:00) v Křimicích u Plzně. V Plzni-Doubravce v Habermannově parku se 29. dubna od 16:00 vzpomene na padlé piloty československé, členy Západočeského aeroklubu K. Pavlíka, V. Šindeláře a A. Záleského, kteří během druhé světové války létali v řadách britského královského letectva RAF.

Nejnavštěvovanějšími pietními akty jsou ty, které se uskutečňují již v průběhu Slavností svobody v centru Plzně. Dne 5. května bude vzpomenuto od 9:15 vzpomenuto na americké osvoboditele u pomníku 16. obrněné divize v Husově ulici, a následně jen o pár kroků vedle na československé odbojáře u vloni odhaleného pomníku československým vojáků ze Západu. Poté se pozornost přesune na Chodské náměstí, kde budou v 10:00 položeny květiny k památníku americké 2. pěší divize. Série pietních aktů vyvrcholí opět u památníku Obětem druhé světové války a padlým československým a spojeneckým letcům na náměstí Míru. Zde začne pietní akt v 16:00 za přítomnosti válečných veteránů českých, amerických a belgických. Čestnou stráž u pomníku budou stát členové naší plzeňské jednoty. Ostatně, členové jednoty se zúčastní i všech zmíněných vzpomínkových akcí.

Následující den, 6. května, bude pietní akt na plzeňské střelnici v Plzni-Lobzích, která během okupace sloužila jako nacistické popraviště a několik českých vlastenců z odboje zde nalezlo smrt. Tradičním zakončením Slavností svobody bude pietní akt u památníku „Díky, Ameriko!“ na Americké třídě 6. května od 16:30. I toho se členové jednoty zúčastní a budou stát čestnou stráž.

Jedním z hlavních znaků Slavností svobody jsou dobové tábory americké armády, která se podílela na osvobozování Čech a do Plzně dorazila v ranních hodinách 6. května 1945. Oživená výstava v plzeňských Křižíkových sadech a Proluce, která bude prezentovat podobu amerických vojáků v květnu 1945 i s jejich vybavením a technikou, nabídne pohled i na tábor Československé samostatné obrněné brigády. Příslušníci obrněné brigády vyčlenění ke konci války do Československého Kombinovaného oddílu se do Plzně dostali již 7. května 1945, den po jejím osvobození americkými vojsky. Kombinovaný oddíl tak byl první jednotkou československé zahraniční armády na Západě, která dorazila do vlasti. Kromě zmíněných vojáků, amerických a československých, budou v Křižíkových sadech a Proluce k vidění i dobově odění civilisté, kterým pomohou dotvořit atmosféru dobové kulisy a hranné scénky.

Akce v Proluce a Křižíkových sadech je výsledkem projektu Plzeň 1945. Do nějProjekt Plzeň 1945 - na snímku členové ČsOL jednoty Plzeň. jsou aktivně zapojeni i členové Československé obce legionářské – jednoty Plzeň. Někteří tak také navléknou dobové uniformy americké armády, československé západní armády i civilních oděvů ze 40. let a budou se věnovat pátečním školním exkursím i ostatním návštěvníkům se zájmem o historii osvobození. Tábor a dobová ulice v Křižíkových sadech bude fungovat po celou dobu Slavností svobody, od 3. do 6. května. Bližší informace o projektu Plzeň 1945 a jeho akcích lze získat na webových stránkách www.plzen1945.cz a www.facebook.com/plzen1945.

Právě tito členové jednoty se zúčastní i kolony historických vojenských vozidel „Convoy of Liberty“, která vyjede 5. května v 11:00 hodin na Klatovské třídě. Po Klatovské dojede kolem 12:00 až na náměstí Republiky.

Subjektem, se kterým naše plzeňský jednota úspěšně spolupracuje, je muzeum americké armády Patton Memorial Pilsen. To sídlí v kulturním domě Peklo, v Pobřežní ulici, a během Slavností svobody rozšiřuje své služby o doprovodný program. Již nyní zde lze shlédnou putovní výstavu ČsOL „Dunkerque 1944-1945“. Ta přibližuje aktivitu Československé samostatné obrněné brigády během obléhání francouzského přístavu Dunkerque, kdy brigáda zadržovala početnější německou jednotku od října 1944 do května 1945. V nejbližších dnech bude na dobu Slavností svobody v muzeu instalována větší výstava ČsOL „Československé legie 1914-1920“. Jak název napovídá, návštěvníci se jejím prostřednictvím seznámí s minulostí československých legií první světové války. Obě výstavy ČsOL v Patton Memorial Pilsen jsou přístupné zdarma.

Rozšířením programu muzea bude 3. května od 18:00 akce Květnový večer 1945. Během toho sehraje Američan Patrick Dewane představení „The Accidental Hero“, které je válečným příběhem jeho dědečka Matta Konopa, Čechoameričana který se podílel na osvobozování jihozápadních Čech. Následně vystoupí se svým koncertem kapela Pilsner Jazz Band.

Do kulturního domu Peklo se také přesune beseda s válečnými veterány, která se odehraje 4. května od 10:30.

Kromě výstav v muzeu je možné již nyní navštívit i dvě fotografické výstavy, které připravil Stanislav Bukovský z Českého svazu bojovníků za svobodu – Oblastního výboru Plzeň. První nese název „Plzeň nezapomíná…“ a přibližuje historii postupu amerických jednotek od vylodění na plážích v Normandii až do Čech. Nachází se v mázhausu plzeňské radnice.

Druhá výstava nazvaná „Příběh Jamese Duncana“ je instalována ve Smetanových sadech před vědeckou a studijní knihovnou. Snímky použité na výstavu věnoval válečný veterán americké 2. pěší divize James Duncan městu Plzni. Jedná se o momentky z osvobození západních Čech a následného pobytu na českém území.

Dalším významným zapojením do programu Slavností svobody 2013 ze strany plzeňské jednoty ČsOL je spolupráce s Armádou České republiky. Ta se na letošních Slavnostech svobody představí v prostoru za OC Plaza během akce „Týden s armádou“. Připraven je branně-sportovní program pro návštěvníky všech věkových skupin, statické i dynamické ukázky a soutěže o zajímavé ceny. Diváci si mohou detailně prohlédnout vybavení a techniku AČR. A také promluvit se soudobými veterány zahraničních misí AČR, z nichž jsou někteř i členy naší jednoty ČsOL. V rámci Týdne s armádou proběhne v kulturním domě Peklo projekce několika filmů s válečnou tématikou. Konkrétně půjde o film Tobruk (4. května, 18:30), Lidice (5. května, 18:30) a Nickyho rodina (6. května, 18:30). Vstup na všechny projekce je volný.

Armáda ČR také umožní lidem udělat dobrý skutek a zapsat se mobilním registru dárců kostní dřeně na náměstí Republiky. Akce je nazvána „Armáda dává naději“. Prospěšnou roli armády ukazuje i výstava AČR „Život s nadějí“, také na náměstí Republiky.

A ještě jedna spolupráce plzeňské jednoty ČsOL na programu Slavností svobody. Bratr Jindřich Plescher se dlouhodobě podílí na hře „Osvoboď Plzeň!“. Jedná se o dobrodružnou hru pro odvážné studenty, která je určena žákům 8. a 9. tříd základních škol a studentům 1. a 2. ročníku středních škol. Skládá se z písemné vědomostní části, a části tělesné zdatnosti a dovedností. Soutěžící družstva tak nejen prokážou své znalosti o osvobození a historii druhé světové války, a vyzkouší si svou fyzickou zdatnost. Finále soutěže, která začala již 1. dubna, se uskuteční v sobotu 4. května v plzeňských ulicích.

Slavnosti svobody 2013 v Plzni mají opět co nabídnout návštěvníkům, kteří mají zájem o současnou i historickou armádu a dějiny osvobození jihozápadních Čech. Členové plzeňské jednoty ČsOL se budou snažit, aby památka obětí byla důstojně vzpomenuta, a lidé si z návštěv výstav a expozicí klubů vojenské historie odnášeli nové vědomosti a příjemný zážitek.

Zveme Vás k návštěvě Plzně během Slavností svobody – oslavy osvobození a konce druhé světové války v Evropě.

text: Petr Tolar

foto: KVH Tommy & Yankee o.s.