První ročník Battlefieldu J. Klemeše: 700 soutěžících a 2000 diváků

14. 5. 2013

První ročník závodu Battlefield Jaroslava Klemeše je za námi. Zorganizovala ho Jednota ČsOL Chrudim ve spolupráci s Homa holding, s.r.o., Sokolem Pardubice, 43. vpr Chrudim, KVH Pardubice a dalšími subjekty a za ohromného zájmu dětí i rodičů se uskutečnil 4. května 2013 v areálu TANK POWER v Přelouči.

Příchozí účastníci závodili ve dvou kategoriích (od 3 do 11 let – Branný závod TANK POWER, od 11 do 15 let – BATTLEFIELD JAROSLAVA KLEMEŠE). Obou branných závodů se zúčastnilo více než 700 dětí, počet návštěvníků v areálu dosáhl téměř 2000. Vítězem v hlavní kategorii se stal Mára Holub (71 bodů), na druhém místě skončil Filip Šindelář (64 bodů) a třetí místo získala Verča Hronová (62 bodů). Ceny předal místostarosta Města Přelouč společně s předsedou ČsOL Chrudim a zástupkyní firmy Homa holding, s.r.o.

Celý den proběhl ve znamení vzpomínek na brigádního generála Jaroslava Klemeše a paraskupinu Platinum – Pewter. Generál Klemeš, který se nemohl této akce ze zdravotních důvodů osobně zúčastnit, byl o soutěži průběžně telefonicky informován a při nejbližší příležitosti mu bude předána fotografická dokumentace závodu.

Paralelně s brannými závody probíhaly doprovodné akce, jako například přehlídka historické techniky z druhé světové války, show novodobější tankové techniky, projížďky vozidly BVP-1, Hummer, AVIA 4 x 4 a dalšími vozidly, bylo možno se projet i na motorovém člunu po Labi, vyzkoušet lanové centrum, aquazorbing, battlefield life, segway. Velkou atrakcí byli váleční veteráni 43. vpr z Chrudimi s bojovým vozidlem Kajman a s prezentací soudobých ručních zbraní, kteří odpovídali na mnohé dotazy dětí i rodičů o misích, kterých se zúčastnili. Tradiční zájem vzbuzovala expozice NKP Ležáky a Sokol Pardubice se během závodů prezentoval jako organizace, která slaví v letošním roce 150 let od svého vzniku.

Největší ovace sklidila historická ukázka klubů vojenské historie nazvaná „Čas odplaty – 1945“. Scénář byl rozdělen na dvě části. První díl se odehrával v roce 1943, kdy příslušníci domácího odboje, zejména sokolové a legionáři, organizovali sabotážní akce proti okupantům a byli za tuto činnost nemilosrdně zabíjeni. Druhý díl byl situován do května roku 1945, kdy odbojáři společně s jednotkami Rudé armády, osvobozovali naši vlast.

Závěrem lze konstatovat, že celá akce se nadmíru vydařila, soutěží se zúčastnilo obrovské množství dětí, kterým se soutěž líbila, a přálo i počasí. Je tedy velmi pravděpodobné, že příští rok se začátkem května uskuteční další, tentokrát již druhý ročník Battlefieldu Jaroslava Klemeše.

Připravil: Ing. František Bobek, předseda Jednoty ČsOL Chrudim