Strážnické muzeum praskalo ve švech, návštěvníky přilákala atmosféra prvorepublikového Československa

16. 1. 2013

Vernisáž výstavy s názvem „Život za První republiky“ zpestřila atmosféra dobové módní přehlídky. Návštěvníkům se dostalo možnosti zhlédnout množství prvorepublikových oděvů a uniforem a atmosféru dotvořila dobová hudba.

V neděli 13. ledna 2013 zahájili předseda Československé obce legionářské jednota Hodonín Bc. Martin Žižlavský, místopředseda KVH 19. praporu Stráže obrany státu Hodonín o. s. Lukáš Lexa a zástupci Městského muzea Strážnice výstavu o prvorepublikovém Československu. Zahájení s dobovou módní přehlídkou proběhlo v nově zrekonstruovaných sklepních prostorách Městského muzea ve Strážnici. Návštěvnost dosáhla nadprůměrných počtů a muzeum doslova praskalo ve švech.

Po přehlídce následovala prohlídka hlavní expozice výstavy s průvodním slovem členů klubu vojenské historie a hodonínské jednoty obce legionářské. V expozici návštěvníky nejvíce zaujaly uniformy legionářů, četníků a vojáků, zbraně a dobové předměty, spojené s každodenním životem obyvatel meziválečného Československa.

Proč jste vybrali právě První republiku? „Protože chceme o tomto období zlepšit povědomí mezi lidmi. Za dob německé okupace i dlouhých let komunismu byla fakta o tomto období zkreslována a dodnes máme pocit, že toto období nebylo doceněno. Každé údobí dějin má své klady a zápory. Ani První republika nebyla dokonalá. Nicméně na té době považuji za nejkrásnější vřelý vztah k vlastenectví a zejména to, jak si lidé vážili svobodného státu, o jehož vznik se nejvíce zasloužil T. G. Masaryk a českoslovenští legionáři.“ Odpověděl br. Lexa.

Výstava potrvá do 18. dubna 2013. Takřka každou neděli bude přítomen uniformovaný průvodce, který příchozím předvede zbraně a výstroj prvorepublikové armády. Budou se také promítat originální filmové záběry z časů první republiky. 

Srdečně zvou členové ČSOL jednota Hodonín.