Uctili památku generála L. Svobody i jeho spolubojovníků

7. 5. 2013

V pátek 3. května 2013 navštívili členové jednoty ČsOL Kladno město Kroměříž a obec Břest. Akce se konala v rámci oslav 68. výročí osvobození naší republiky od fašismu. Přestože celý den vydatně pršelo, do Kroměříže k rodinné hrobce velitele 1. čs. armádního sboru v SSSR armádního generála Ludvíka Svobody dorazilo asi 200 účastníků.

Přijeli členové ČsOL, ČSBS, Společnosti Ludvíka Svobody, vojáci Armády ČR, členové Historické skupiny Ludvíka Svobody, zástupci různých organizací, místní občané i hosté ze Slovenska. Již tradičně se zúčastnil generální konzul Ruské federace v Brně Andrej Jevgenjevič Šaraškin. Ti všichni přišli uctít památku generála Ludvíka Svobody. Na začátku pietního aktu zazněla ruská, slovenská a česká hymna. S projevem vystoupila starostka města Daniela Hebnarová, která ocenila hrdinství všech, kteří se aktivně zúčastnili bojů za osvobození města Kroměříž. S krátkým projevem vystoupil také A. J. Šaraškin, který vyjádřil velké poděkování všem vojákům, kteří bojovali za naši svobodu, a zdůraznil, že jejich památka nesmí být nikdy zapomenuta. Dcera generála L. Svobody, paní Zoe Klusáková připomněla, že v jejich rodinném hrobě jsou symbolicky pohřbeni i ti, kteří nemají vlastní hrob, např. někteří vězni z koncentračních táborů a voják 1. čs. armádního sboru Vladimír Blažek, který padl 31. 12. 1943 při bojích u Bílé Cerkve. Poděkovala všem přítomným, že osobně uctili památku generála Svobody a všech jeho spolubojovníků. Pietní akt byl zakončen večerkou.

Tak jako v loňském roce jsme se ještě zastavili v obci Břest, kde jsme položili věnec u hrobu československých vojáků, kteří padli v tomto regionu v posledních dnech války. Tyto boje nám přiblížil válečný veterán plk. Václav Přibyl, který řekl, že většina padlých byli volynští Češi. Břest si připomínáme jako místo posledního střetu za 2. světové války na našem území a zároveň i jako místo poslední bitvy 1. čs. armádního sboru pod velením brigádního generála Karla Klapálka. Právě v obci Břest probíhaly boje po celý 7. květen. Němci se definitivně stáhli až v noci ze 7. na 8. května 1945. Samozřejmě tyto boje přinesly nejenom zranění, ale i smrt prakticky na samém konci války. Přímo v Břestu bylo pohřbeno 12 padlých vojáků. Celkem v bitvě o Břest zahynulo 34 vojáků, přes 100 bylo zraněno a v bojí padl také jeden partyzán.

Eva Armeanová, foto: Stanislav Pítr