V Lánech uctili památku prvního československého prezidenta

7. 3. 2013

Ve středu 7. března 2013 se v Lánech uskutečnil slavnostní pietní akt u příležitosti nedožitých 163. narozenin Tomáše Garrigue Masaryka.

Pietní akt se nesl v mimořádné atmosféře, neboť památce prvního československého prezidenta a jednoho ze zakladatelů čs. legií v Rusku, ve Francii i v Itálii se přišli poklonit odstupující prezident Václav Klaus s chotí a také nastupující prezident Miloš Zeman s manželkou, která se tak poprvé po jeho boku objevila na veřejnosti.

Věnce a květiny ke hrobu TGM položili další ústavní a státní činitelé, zástupci samosprávy, představitelé Čs. obce legionářské, Českého svazu bojovníků za svobodu, České obce sokolské či Konfederace politických vězňů. Přítomni byli mnozí váleční veteráni a hlavně místní občané, kteří hřbitov v Lánech zcela zaplnili. 

Za ČsOL položil věnec ke hrobu místopředseda ČsOL Emil Cigánik v doprovodu válečných veteránů. Poprvé při této příležitosti držel čestnou stráž s historickým praporem Sdružení čs. dobrovolníku ve Francii místopředseda jednoty ČsOL v Paříži Pavel Lešák, který přijel do Prahy se svou manželkou.

Text a foto: Ladislav Lenk